Într-un articol anterior am publicat informații referitoare la conceptul de infertilitate psihogenă, totodată am definit și ce înseamnă conturarea identității infertile. Am decis să îmbogățesc acest subiect cu informații referitoare la consecințele infertilității. Un subiect foarte delicat, dar care este prezent în societatea noastră, merită toată atenția și compasiunea. Te invit să vezi cum trăiesc bărbații și femeile infertilitatea, cum se raportează și reacționează la acest diagnostic.

Consecințe

Infertilitatea potrivit Haica (2013), are o serie de consecințe negative din punct de vedere psihosocial: instabilitatea relației de cuplu, anxietate, depresie, izolare socială, afectarea statutului social, a identității de gen, sentimente de inferioritate și de pierdere a valorii proprii, ceea ce duce la scăderea stimei de sine și la creșterea nivelului atitudinilor disfuncționale, scăderea stării de bine atât individuale, cât și a cuplului, schimbări în obiectivele de viață, statut, prestigiu, chiar sentimentul de pierdere a controlului asupra propriului corp, care devine obiectul unor intervenții medicale de natură să facă acel corp să devină fertil (Haica, 2013).

Sursă foto Andrea Piacquadio, www.pexels.com

 

“infertilitatea se însoțește de vinovăție, teamă, Stres, Neajutorare și Depresie.”

Consecințele negative din punct de vedere psihologic, social și cultural variază stadial, de la sentimente de vinovăție, culpabilizare, teamă, stres marital, stres financiar, sentimente de neajutorare, de privare, depresie, putând evolua spre apariția violenței și abuzului marital sau social, probleme economice și alienare socială, deprivare financiară severă, pierderea statutului social, boală, deces prin suicid (Haica, 2013).

Raportarea femeilor

Infertilitatea la o femeie duce la un sentiment de vinovăție, întărit de așteptarea de a avea un copil până când se va realiza din punct de vedere profesional, întrebându-se frecvent dacă trebuia să își pună cariera profesională înainte de dorința de a avea un copil. Femeia simte un eșec major, de parcă ar fi victima unui blestem, deposedată de o parte din sine. De asemenea poate simți ură față de sine sau o respingere a organismului său care nu răspunde la cererile sale. Femeia trebuie să facă un compromis care aduce și un grad de renunțare. Compromisul nu vizează relația sau partenerul ci funcția maternă care până atunci părea naturală.

Raportarea bărbaților

Sursă foto Cottonbro, www.pexels.com

La bărbat infertilitatea se referă imediat la virilitate depresia însoțind diagnosticul de infertilitate în cazul a ¼ din bărbații diagnosticați. Bărbații înțeleg diagnosticul de infertilitate ca fiind automat însoțit și de pierderea virilității. Reacții care ar putea însoți diagnosticul: agresivitate sau indiferență, și neputință. Atitudinea bărbaților în raport cu propria durere, comparativ cu atitudinea femeilor în ceea ce privește infertilitatea, adesea este defensivă, ducând la pierderea încrederii în sine sau negare (Frydman & Socolov, 2019).
Bărbații  trăiesc un fel de identificare cu spermatozoizii lor, declarați leneși, lenți și  amorfi.

Deseori chiar dacă infertilitatea în cuplu este atribuită bărbatului, femeia va trebui și ea să urmeze un tratament, ceea ce îl face pe bărbat să se simtă vinovat. Bărbatul își va găsi cu greu locul în tratamentul medical, cu toate acestea rolul lui este fundamental în cuplu, asumându-și alături de femeie consecințele eșecurilor.

Consecințele sexuale ale infertilității 

-Pierderea libidoului, atunci când funcția sexuală este redusă la un proces pur reproductiv. Sunt afectate mai mult femeile, deoarece dorința lor de a rămâne însărcinate este atât de mare încât vor dori actul sexual doar în perioada fertilă a ciclului lor. Însă factorii psihologici par să determine un rol mult mai mare decât factorii endocrini, astfel stresul concepției uneori duce la abstinență sexuală.

-Inhibiția orgasmului, este o problemă comună psihosexuală la cuplurile infertile. Femeia care anterior putea ajunge la orgasm, atunci când  află că nu poate avea o sarcină poate avea o reacție afectată simțind că nu mai este îndreptățită să experimenteze plăcerea.
Bărbatul care consideră actul sexual doar un schimb de material genetic poate pierde capacitatea de a fi blând și sensibil.

-Impotența
Bărbatul care este supus presiunii de a avea relații sexuale doar în anumite momente ale ciclului menstrual al partenerei, sau de a recolta probe pentru analize medicale pe care le consideră un dezastru, poate suferi un eșec erectiv, sau de ejaculare precoce.
Factori care mai pot predispune la impotență (secundară) ar fi: dominanța maternă sau paternă, religiozitatea rigidă, sau o tendință homosexuală (Elstein, 1975).

Problemele psihosexuale care se maschează drept infertilitate

Sursă foto Cottonbro. www.pexels.com

De multe ori cuplurile care au viață sexuală nesatisfăcătoare sunt diagnosticate ca fiind infertile. Astfel problemele medicale care pot servi drept umbrelă problemelor psihosexuale în cuplu sunt:

-Vaginismul- tulburare psihosomatică care implică spasmul mușchilor perineului și treimii inferioare a vaginului.

Cauze posibile: o relație dintre o mamă dominantă și un tată supus care poate avea probleme de potență, dureri de penis sau testicule, sau chiar neputința bărbatului. Psihodinamic partenerii de cuplu au nevoie de menținere a impasului sexual, dar aceștia pot participa la programe de fertilizare acuzând probleme fizice sau incompatibilitatea fiziologică.

-Problemele de ejaculare. Neputința ejaculatorie apare în cazurile în care ejacularea nu poate avea loc în vagin, și de obicei are în spate evenimente traumatice asociate cu sexualitatea: sentimente de vinovăție asociate cu masturbarea, descoperirea infedelității partenerei, sau a trecutului sexual al acesteia. De multe ori această problemă duce la separare.


-Ejacularea precoce poate fi și ea cauză a infertilității doar dacă bărbatul ejaculează de obicei înainte de penetrare.

-Un model de funcție sexuală anormală (Elstein, 1975).
Funcția sexuală anormală este considerată o erotizare a urii din traumele de cândva (Stoller, 2014).

În cazul cuplurilor care reușesc să rămână atenți unul la celălalt, la proces, și să treacă peste toate provocările infertilității, legătura de solidaritate în cuplu se poate întări (Frydman& Socolov, 2019).

Acest articol face referire la următoarele lucrări științifice:

Elstein, M. (1975). Effect of infertility on psychosexual function. British Medical Journal3(5978), 296.

Frydman, R., Socolov, R. (2019). Infertilitatea. Abordări globale și terapeutice. București: Editura Hipocrate.

Haica, P. D. C. (2013). CALITATEA VIEŢII, NIVELUL ATITUDINILOR DISFUNCŢIONALE ŞI ACCEPTAREA DE SINE NECONDIŢIONATĂ LA CUPLURILE INFERTILE. Romanian Medical Journal60(3).

Stoller, R. (2014). Perversiunea. Forma erotică a urii. București: Editura Trei.

SURSĂwww.elenaculacenco.ro
Articolul precedentHaos sau contact cu sine în lumea lui Covid
Articolul următorDependența emoțională în cuplu