Copilul tău are idei de moarte sau suicid?
Ce poți face?
Primul pas este: să îl iei în serios!
Există adulți care consideră că pentru a primi atenție din partea celorlalți unii copii sau adolescenți spun “vreau să mor”.
Nici un copil nu ar dori să primească atenție din partea familiei sau semenilor prin a-și dori să nu mai fie. Dacă ar ști altfel cum să aibă parte de atenție și grijă ar face diferit.
Atenția, când eram foarte mici, a fost ceea ce ne-a ajutat pe fiecare dintre noi să rămânem în viață. Este sănătos să fim în atenția cuiva care are intenția de a ne proteja. Dacă copilul de astăzi reușește să se facă văzut sau auzit doar atunci când afirmă că “nu mai poate și vrea să moară”, este important să revedem unde s-a pierdut contactul și comunicarea dintre noi (adulții) și copil. De asemenea, este important să aflăm ce este copleșitor pentru copil.
Al doilea pas: să discutăm cu calm, blândețe și încredere cu copilul
A-i transmite copilului faptul că îl auzim și vedem, că ne facem spațiu și timp pentru a vedea împreună ce se întâmplă înseamnă mult.
Este important să exprimăm îngrijorare și faptul că ne descurcăm cu propria îngrijorare. De asemenea, să îl asigurăm că suntem acolo pentru el. Bineînțeles, este nevoie ca acest dialog să se desfășoare fără panică, fără a desconsidera sau minimiza ceea ce simte și spune copilul, fără glume, critici sau ceartă.
Faptul că aflăm despre gândurile de acest fel al copiilor înainte să le pună în act este îngrijorător pe de o parte, dar și un motiv bun de a ne bucura în același timp.
Există câteva motive de a ne bucura pentru că:
– nu s-a întâmplat încă să ajungă la o tentativă de suicid, sau chiar la una reușită;
– există încredere să adreseze către noi în această formă, un strigăt de ajutor;
– chiar dacă a avut intenția sau a avut o tentativă nereușită ne anunță, cât nu este prea târziu, cât de mare este nevoia lui de ajutor.
Nota bene: îi putem mulțumi copilului pentru încrederea de a discuta cu noi aceste idei și îl vom asigura de faptul că îi suntem alături și că vom apela la ajutor specializat.
Al treilea pas: evaluarea contextului și apelarea la servicii de specialitate
Ideile de suicid, și mai ales tentativele de suicid, sunt URGENȚE MEDICALE. Aceste gânduri și intenții nu apar din senin sau fără a avea legătură cu contextul în care se află copilul. Merită să privim cu atenție ce se întâmplă în familie, în școală, să întrebăm copilul despre situații nefericite între prieteni sau oricare alte situații apăsătoare. Vom fi atenți și la rețelele sociale de interes pentru copil, dar și la jocurile online care ar putea avea impact asupra stării emoționale a copilului.
Lista factorilor care contribuie la apariția ideilor de suicid:
– familia dezmembrată, dificultățile financiare/ statutul socio-economic scăzut, depresia, dificultățile de somn, grad ridicat de stres, consumul de alcool, etc ( citește mai mult);
– alte diagnostice psihiatrice, istoricul familial de suicid, comportamente de auto-vătămare, dizabilitățile (intelectuale sau fizice), tulburările de neuro-devoltare, consumul de substanțe (citește mai mult)
– experiențele de abuz în copilărie, expunerea la conținut online dăunător, hărțuirea cibernetică, discriminarea, etc (listă amplă a factorilor se regăsește aici).
Este important să fim pregătiți să găsim un cumul de factori cauzatori sau care au precipitat ideația de suicid. Dacă există și predispoziție, sau istoric familial de suicid, este important să tratăm cu multă seriozitate situația actuală a copilului! Vom acorda atenție sporită semnelor alarmante la copil, pentru că prezența majorității lor ne indică faptul că este nevoie de urgență să apelăm la ajutor de specialitate.
Lista semnelor, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, se regăsește aici. Pe scurt acestea sunt:
– dispoziția modificată (tristă, iritabilă), somn și alimentație modificate, izolare sau retragere socială, lipsa plăcerii, interesului, speranței, frică sau vinovăție intense, dificultăți de concentrare, gânduri de moarte sau ciudate, comportamente bizare.
Dacă reușim să evaluăm bine circumstanțele ne putem felicita, este de mare ajutor, însă mai avem lucruri de făcut.
Similar cu situațiile medicale precum: abdomen acut, probleme cardiace serioase, fracturi, etc., este nevoie să mergem urgent pentru a fi consultați de un specialist. În cazul ideației și tentativei de suicid este nevoie să apelăm la specialiștii în psihiatrie pediatrică. De obicei echipa de specialiști este formată din medici psihiatri pentru copii, psihologi clinicieni și asistenți medicali.
Al patrulea pas: Nu stăm acasă cu ideația de suicid și tentativele de suicid
Așa cum este menționat mai sus, ideația și tentativele de suicid sunt URGENȚE psihiatrice. Cu urgențele ne adresăm la camera de gardă din cadrul clinicilor de Psihiatrie sau orice instituție privată care are în echipă medic psihiatru pentru copii.
Iată câteva instituții din țară care au compartimente sau secții de psihiatrie pediatrică:
– București& Ilfov: Secția Psihiatrie pediatrică din cadrul Spitalului clinic de psihiatrie “Prof. Al. Obregia”; Secția de psihiatrie pediatrică din cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan;
– Brașov, Spitalul clinic de copii Brașov, Secția Psihiatrie pediatrică;
– Câmpina, Spitalul de psihiatrie Voila, compartimentul Psihiatrie pediatrică, Câmpina;
– Buzău, Centrul de Sănătate Mintală copii din cadrul Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de siguranță Săpoca;
– Iași, Institutul de psihiatrie “Socola”, Iași ;
– Suceava, Secția neurologie și psihiatrie pediatrică din cadrul Spitalului Județean Suceava; și clinicile private: Psihiatrie pediatrică din cadrul Clinicii Aramis Suceava, Psihiatrie pediatrică din cadrul Clinicii Nord Suceava;
– Constanța, Psihiatrie pediatrică, spitalul clinic județean de urgență “Sf. Apostol Andrei”;
– Sibiu, Secția Psihiatrie pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Dr. Gheorghe Preda”;
– Craiova, Compartimentul de psihiatrie pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova;
– Cluj-Napoca, Departamentul de Psihiatrie pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru copii Cluj-Napoca;
– Arad, Compartimentul Neurologie și Psihiatrie Infantilă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad;
– Timișoara, Secția clinică Psihiatrie pediatrică din cadrul Spitalului clinic de urgență pentru copii Louis Țurcanu;
– Alba Iulia, Centrul de sănătate mintală copii din cadrul Spitalului județean de urgență Alba Iulia.
Cu siguranță acestea nu sunt singurele instituții cărora ne putem adresa.
În cazul tentativelor de suicid ( ex. prin ingestie medicamentoasă) copilul va fi cel mai probabil transferat cu ajutorul ambulanței către un spital pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare (ex. spălături gastrice, perfuzii). Ulterior copilul poate fi transferat către o secție de Psihiatrie pediatrică sau i se poate recomanda o vizită la medic în cel mai scurt timp. În anumite situații familiile refuză transferul către Psihiatrie pediatrică. Este important ca părinții să fie informați despre riscurile posibile și să consulte un psihiatru pentru copii în cel mai scurt timp!
Al cincilea pas: Ce urmează să se întâmple atunci când mergem la consultul medicului psihiatru
Vizita la medicul psihiatru este absolut normală, din păcate în cultura noastră a merge la psihiatru este încă stigmatizant.
Psihiatria este o ramură la fel de importantă și necesară precum cardiologia, neurologia, oftalmologia, etc. Cu problemele de sănătate mintală nu putem merge la cardiolog sau otorinolaringolog.
Copilul va fi consultat de către echipa medicală și vor fi indicate efectuarea unor investigații specifice în vederea evaluării stării de sănătate a copilului.
Ideația de suicid este un diagnostic medical. Diagnosticul medical este stabilit exclusiv de către Medicul Psihiatru.
De obicei pentru stabilirea diagnosticului, echipa medicală va evalua starea copilului prin interviu, observație clinică și teste psihometrice (cu copilul, aparținătorii legali și chiar educatori sau profesori, când este cazul).
Al șaselea pas: evaluările psihologice
Evaluările specifice, de obicei, sunt realizate de către medicii psihiatri și de către psihologii clinicieni. Evaluarea multisursă ajută specialiștii să evalueze cu mai multă acuratețe aspectele cognitive, emoționale, comportamentale și personalitatea copilului.
După culegerea tuturor informațiilor și sintetizarea acestora echipa de specialiști poate oferi indicații terapeutice și recomandările necesare copilului și familiei.
Al șaptelea pas: Ce avem de făcut dacă am ajuns în această situație
Calmul, răbdarea și înțelegerea pentru propria situație și pentru copil vor fi de mare ajutor în continuare. Nimeni nu ar dori să fie în această situație – de a se confrunta cu o problemă serioasă precum ideația de suicid, și totuși oricui i se poate întâmpla. Datele statistice demonstrează faptul că rata suicidului la tineri se află în trend ascendent (potrivit Organizației Mondiale a sănătății, Rapoartelor UNICEF, și Institutului Național de Sănătate Publică).
Dacă am ajuns la un specialist sau o clinică specializată și colaborăm cu echipele medicale, este potrivit să urmăm indicațiile terapeutice. Uneori copiilor cu probleme emoționale sau comportamentale (depresie, anxietate și alte diagnostice comorbide cu ideația de suicid) li se recomandă un tratament medicamentos. De cele mai multe ori este recomandată și intervenția psihologică (consiliere psihologică, psihoterapie).
Intervenția psihologică este important să includă și membrii familiei sau reprezentanții legali ai copilului.
De asemenea, este important de știut faptul că în cazul ideației și tentativei de suicid, medicul va recomanda internarea într-o clinică de Psihiatrie pediatrică. Pe perioada internării copilul parcurge toate investigațiile menționate (analize, testări), se inițiază un tratament. Inițierea tratamentului medicamentos necesită monitorizare strictă în această situație.
Ce presupune monitorizarea atentă?
În situația în care copilului i-a fost prescris tratament medicamentos administrarea acestuia va fi responsabilitatea adulților din familie. Copilul va lua fiecare medicament sub stricta supraveghere a îngrijitorilor. Motivele pentru care această monitorizare este necesar să fie foarte strictă sunt câteva. Medicamentele lăsate la îndemâna copilului cu ideație de suicid, pot deveni metoda cu care în situații de criză copilul poate trece la fapte. Starea copilului cu tratament necesită a fi observată și de către adulți (dispoziție, somn, aport alimentar, comportament, atitudine, etc).
Nu este recomandat să ne bazăm exclusiv doar pe declarațiile copilului (care uneori pentru a ne proteja poate exagera starea sa de bine, de exemplu).
Medicul va informa îngrijitorii copilului cu privire la posibile reacții la tratament, inclusiv efectele adverse. Dacă acestea se constată, va fi informat medicul curant al copilului în cât mai scurt timp.
De asemenea, medicul curant vă va informa cu privire la data următorului consult programat sau vă va direcționa către servicii specifice (ex. dispensarizare psihiatrică în teritoriu, servicii de psihoterapie).
Ce înseamnă psihoterapia în această situație
Când copilul este stabilizat acesta poate fi încadrat într-un proces de psihoterapie. În ceea ce privește încadrarea în programe psihoterapeutice, vor fi recomandate servicii de psihoterapie individuală pentru copil și/sau de familie.
Regăsiți câteva exemple de abordări psihoterapeutice validate științific: psihoterapie cognitiv-comportamentală (individuală și de familie), psihoterapia traumei, psihoterapie focusată pe emoții, terapia schemelor cognitive, psihoterapie sistemică de familie.
Nota bene: Psihoterapia este un proces consecvent, este diferită de tratamentul medicamentos. Este important să avem așteptări realiste privind acest proces. Rezultatele procesului sau progresele, pot fi observate într-un interval de câteva luni de zile.
Iar rezultatele cele mai bune apar atunci când îngrijitorii sunt parte din procesul psihoterapeutic de familie, sau atunci când beneficiază cel puțin de consiliere parentală.
Atunci când beneficiază de suport familial și psihosocial potrivit, copiii noștri pot din nou privi cu încredere și bucurie viața.